top of page
groepsfoto1.jpeg

over ons

oprichting 1977-1978

In 1977 bestond jeugdclub KRINGSKE  reeds geruime tijd.  Doch in augustus van dat jaar, na een reorganisatie in het bestuur, gingen we voorgoed de sportieve toer op : volleybal, ping-pong, voetbal …

 

In “ persversje” (info-blaadje van de jeugdclub)
verschijnt volgende oproep:

“We hebben zo’n ploeg van een twintigtal man nodig waaruit onze selectieheer dan een keuze zou maken van elf moedige kerels om de rest van Menen te verslaan.”

​

Het eerste probleem waarmee we als kersverse voetbalploeg te maken hadden was het vinden van een geschikt oefenterrein.  Uiteindelijk kregen we via Rik Leplae toelating om wekelijks op het plein van het VTI St-Lucas te trainen.

​

Algauw werden regelmatig ploegen aangesproken om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen.  Zo werd op 14 januari 1978 een wedstrijd gespeeld tegen douaneagentschap Vallaeys. 

Eén en ander over die wedstrijd  vinden we terug in het persversje:

“Voor de voetballers : vergeet niet dat er op zondag 14/01 een voetbalmatch is, waarbij we voor het eerst zullen spelen met nieuwe truitjes.  Ook zal een foto genomen worden van de ploeg.  Er wordt gevoetbald op het terrein “de posthoorn” .  De truitjes zijn helemaal groen met de mouwen en de schouders afgezet met een witte streep. 

 

"Groen is de kleur van de hoop.”

​

En enkele weken later :

“ Heb je die mooie foto zien hangen in “de kring” van de stoere kerels die het aandurven hun benen ten toon te spreiden?

Inderdaad mensen, het is er uiteindelijk van gekomen, hij is er de lang verwachte voetbalploeg.  We hebben van de kring een verzekering gekregen en dit wil zeggen dat we vanaf volgend jaar kunnen meespelen met de besten van Menen, namelijk in het stadstornooi.”

​

Blijvende herinneringen uit de voorbije 15-16 jaar zijn ontegensprekelijk de ontmoetingen met onze Amsterdamse vrienden van het Leger des Heils, de verschillende uitstappen waaronder die naar Hilversum, en last but not least de jarenlange steun en medewerking van Georges Moerman en André Calis die in de beginjaren toch wel de drijvende krachten waren achter de schermen van onze o zo jeugdige ploeg.

HOOGTEPUNT 15 JAAR JC ’T KRINGSKE – VIERING
+ BEHALEN TITEL EN BEKER IN 1992-1993

Sedert 1978/1979 speet JC ’t KRINGSKE onafgebroken mee in de zondagcompetitie van het LVTSM-TORNOOI.

​

In die periode zag onze ploeg heel wat ploegen komen en gaan, diverse teams veranderden na verloop van tijd van naam, maar de mannen van de Barakken bleven de zondagochtend competitie trouw en behielden ook hun originele naam.

​

JC staat namelijk voor jeugdclub, en het is vanuit de jeugdclub ’t Kringske (indertijd gelegen in de parochiezaal De Kring, in de Schansstraat), dat gestart werd met de oprichting van een heuse voetbalclub.

​

Het initiatief sloeg zo goed aan dat er in een mum van tijd een volwaardige ploeg kon worden samengesteld, zodat besloten werd om zich in te schrijven in de zondagcompetitie van LVTSM.

​

Het enthousiasme was zo groot dat er in de beginperiode wekelijks trainingssessies werden ingevoerd, die dan wel steevast uitmondden in een gezamenlijke nadronk in één van de nabijgelegen herbergen.

​

In al die tijd stonden voetbalgenot en vriendschap zeer hoog aangeschreven bij JC ’t Kringske. Of men nu gewonnen of verloren had, steeds bleef de goede luim behouden en zowel tijdens als na de wedstrijd was de sfeer optimaal.

​

Uiteraard probeerden ze ook zoveel mogelijk punten bijeen te sprokkelen, maar een hoofdvogel hadden ze nog nooit afgeschoten. Eén keer werden ze tweede in de eindrangschikking en dit in hun tweede seizoen.

​

Tot dan na vijftien jaar wachten het eindelijk gebeurde : in één en hetzelfde jaar kampioen spelen en de bekerfinale winnen. De vreugde kon niet op, zeker als men weet dat JC ’t Kringske vroeger al diverse fair-play-bekers won en ze tevens reeds enkele bekerfinales hadden gespeeld, zonder die evenwel te winnen.

​

De beker en de kampioenstitel  van het seizoen ‘92-‘93 zijn dan ook de ultieme bekroning van 15 jaar voetbalplezier en inzet en van een aanstekelijk werkend enthousiasme. Zeker als men weet dat tot dan toe zelden met een bestuur werd gewerkt. Alle taken werden namelijk telkens weer broederlijk onder de spelers verdeeld. 

25 JAAR JC 'T KRINGSKE

In het jaar 94-95, 1 jaar na het 15-jarig bestaan speelt JC ’t Kringske na de reguliere kompetitie een testmatch tegen de Parkboys uit Menen, na het behalen van een gelijk aantal punten.  Deze testmatch werd nipt met 2 – 1 verloren.Tot tweemaal toe werd nog eens

een bekerfinale betwist weliswaar zonder succes.

​

Ondertussen bestaat de jeugdclub niet meer en is het clublokaal gevestigd in “DE VIER SEIZOENEN”

bij Luc en Nicole Poot in de Moeskroenstraat te Menen.

​

In 1997 werd overgestapt naar het toenmalig KBLVB ‘’t Kortijkse’ genaamd, na het opdoeken van de zondagreeks te Menen.  Sedert 6 seizoenen waait er een nieuwe wind in “’t Kringske”.  Vele nieuwe, jonge spelers werden ingeschakeld om de wat moegespeelde en op ouderdom gekomen kampioenenploeg te vervangen.  Een nieuw bestuur werd gevormd en met succes.  De jaarlijkse kaarting werd terug ingevoerd en een eigen voetbaltornooi tijdens de maand augustus werd opgestart als voorbereiding voor de competitie.  De jaarlijkse uitstap na het seizoen is jammerlijk enkele jaren geleden letterlijk in het water gevallen en wacht nog steeds op een vervolg.

 

Twee zaken kunnen we echter vaststellen:

Vele spelers blijven de traditie van de club trouw en komen uit jeugdclubs zoals KSA en CHIRO.

En sportief wordt er aardig meegespeeld maar tot op heden zonder succes in het eindklassement.

​

Anno 2003 valt het ons echter op dat vele ploegen in het Menense verdwenen zijn en we van geluk mogen spreken het 25 jaar  te hebben kunnen volhouden.  Na dit feestjaar, wacht het ’t Kringske op een nieuwe uitdaging nl NOG EENS 25 JAAR WERKEN OM TOT EEN VIJFTIGJARIGE TE SCHOPPEN.

​

Alvast veel werk aan de winkel en een sein voor de aankomende jeugd om zich ook eens in te zetten in een voetbalvereniging, niet enkel als speler of sympathisant maar als bestuurslid eens

de andere kant van de medaille te zien.

bottom of page